موسسه خیریه معلولین ذهنی امیرالمومنین (ع) سبزوار | مهرآسا
ایمیل موسسه payam_mehrvarzan@yahoo.com
با ما در تماس باشید ۰۵۱۴۴۶۴۶۵۵۱

از گذشته تا کنون

 

آسايشگاه  معلولين ذهني شهرستان سبزوار با هدف كمك و نگهداري معلولين ذهني دختر بالاي ۱۴ سال در بهمن ماه ۱۳۷۹ بعد از ۴ ماه فعاليت شبانه روزي هيات مديره  مركز و مساعدت همه جانبه مردم ومسئولين و سازمانهاي ذيربط آماده و توسط جناب آقاي دكتر انصاري رياست وقت سازمان بهزيستي كشور افتتاح گرديد .

اين آسايشگاه با ظرفيت اسمي سی وهفت نفر شروع به فعاليت كرد كه اكثر اين معلولين بدون سرپرست (يتيم) و يا جزء خانواده هاي داراي چند فرزند معلول  مي باشند كه هركدام چندين سال در نوبت پذيرش در مركز استان بوده ولي به لحاظ آمار بالاي متقاضيان پشت نوبت همچنين  تاخير در ترخيص اين معلولين از مراكز بعلت عدم بهبود در طول مدت بستري همچنان در نوبت مانده اند بعبارتي اين آسايشگاه متولّي رسيدگي به امور معلولين است كه متاسفانه  آمار سالانه اينگونه تولدها و اتفاقات سوء نه تنها كم نمي شود بلكه بنا به دلايل خاص اجتماعي روز به روز بر تعداد آنها افزوده مي شود و بدون شك ارائه خدمات به اين خيل عظيم  كاري بس دشوار و توانفرساست و با استفاده از امكانات محدود و اندك امكان پذير  نيست و از طرفي عدالت اجتماعي , اخلاق و حقوق اسلامي و انساني حكم مي كند تا امكانات موجود در جامعه بگونه اي قرار گيرد تا قابل دسترسي براي همه افراد و بويژه  معلولين ذهني  باشد  كه اين مهم نياز به مشاركت تك تك افراد جامعه وهمكاري همه جانبه اقشار و نهادهاي مختلف دارد .

اين مراكز با هدف مشاركت همه جانبه مردم دربا لابردن كيفيت ارائه  خدمات  نگهداري و توانبخشي, استفاده از نيروهاي انساني افتخاري و تجهيزات , اشتغال زائي,كاهش هزينه ها و از همه مهمتر نگهداري تعدادي معلول كه بدون سرپرست بوده و يا خانواده از نگهداري آنها مستاصل شده  و با نيت قربه الي ا.. بوجود آمده است .

طبق آمار ارائه شده از سوي اداره بهزيستي سبزوار در حال حاضر ۶۵۰ نفر معلول ذهني در شهرستان سبزوار در مراكز استان در نوبت بوده كه اكثر آنها بيش از ۱۰ سال در نوبت پذيرش اين مراكز هستند و با توجه به آمار  سازمان بهداشت جهاني و دانشگاه علوم بهزيستي وتوانبخشي ۸ تا ۱۰ درصد  مردم  كشور دچار معلوليت بوده كه از اين تعداد ۲۳ درهزار دچار معلوليت جسمي و ذهني مي باشند و با توجه به آمار موجود پشت نوبت و آمار دانشگاه علوم پزشكي و مركز آمار ايران نيازشهرستان سبزوار خيلي بيشتر از تعداد محدود تخت موجود بوده كه مساعدت كليه خيرين و نيكوكاران سبزواري و غير سبزواري را مي طلبید .

كارهاي انجام شده

به هر حال با تشكيل هيات امناء  آسايشگاه در ديماه ۷۸ رايزني هاي انجام شده براي تعيين محل آسايشگاه با آموزش و پرورش و بقيه ادارات به فرجام نرسيد تا اينكه سرانجام در تاريخ ۱۵ مهر ماه ۷۹ ساختمان شيرخوارگاه سابق واقع در مقابل پارك موتوري شهرداري بعنوان محل آسايشگاه تحويل هيات مديره گرديد در اين زمين با مساحت ۹۲۰۰ متر مربع سه باب ساختمان موجود بود.

اول : ساختمان آسايشگاه كه كاملاً مخروبه بوده و مدتها بلااستفاده مانده و به غير از سقف و ديوار و پنجره ها درحدّ سفت كاري چيزديگري نداشت .

دوم : ساختمان شيرواني كه با توجه به آتش سوزي رخ داده در آن قابل استفاده نبوده و اكنون تنها به عنوان انبار ضايعات استفاده مي شود .

سوم : ساختمان مسكوني كه آن نيز كاملاً مخروبه بوده و پس از ترميم درحال حاضر به عنوان ساختمان  محل استقرار هيات امنا مورد استفاده قرار مي گيرد .

برای رسیدن به نقطه ای که بتوانیم ادعا نمائیم یک مرکز خوب برای نگهداری معلولین ذهنی هستیم برنامه هایی را به شرح زیر برای ادامه فعالیت پیش بینی نمودیم:

فــاز ۱:

بعد از تحويل زمين  با توجه به سياست هيات امنا كار بازسازي ساختمان آسايشگاه و ساختمان هيات امنا در دستور كار قرار گرفت و با بكارگيري متوسط روزانه ۲۵ نفر نيروي كار موفق به بازسازي كامل   سا ختمان درظرف مدت نزديك به سه ماه شدیم، در اين بازسازي که در تاریخ اول بهمن ۷۹ به اتمام رسیده شامل عمليات زيرمي باشد:

۱-      آشپزخانه و سالن غذاخوري و انبار نگهداري مواد غذايي جهت پذيرش ۳۷نفر بازسازی شده است .

۲-  براي تمامي اتاقهاي آسايشگاه با توجه به مشكلات معلولين ، سيستم فاضلاب و شيرهاي شستشو تعبيه شده.

۳-    سيستم برق آسايشگاه تعويض شده و براي اتاقها سيستم روشنائي با فرمان مركزي از اتاق پرستاري , سيستم آنتن مركزي و ويدئو مركزي پيش بيني شده.

۴-      سرويسهاي بهداشتي .حمام و سرويس اداري ساخته شده.

۵-    ساختمان رختشويخانه و خياط خانه بطوركاملاً بهداشتي ايجادشده وماشينهاي لباس شوئي ,آبگير و خشك كن نصب شده است و خياط خانه جهت مرمت لباسها با دو عدد چرخ خياطي ايجاد شده.

۶-    باتوجه به اسكان شبانه روزي معلولين در اين آسايشگاه در مورد فضاي سبز اهتمام فراوان شد و با ايجاد فضاي سبز مناسب , محيطي آرام و زيبا براي اين انسانهاي دردمند بوجود آمده.

۷-  جهت معلولين تعداد ۳۷  عدد تخت مناسب طراحي و ساخته شده.

۸-  همزمان با انجام امور بازسازي كه در سطور فوق بدان اشاره شد  بدان جهت كه انجام كار اساسي و برنامه ريزي  شده و مدون در دستور كار هيئت مديره آسايشگاه قرار دارد نقشه هاي محوطه سازي و ساختمانها بر اساس استانداردهاي مراكز  نگهداري معلولين ذهني توسط مهندسين مشاور تهيه و در اختيار هيئت مديره قرار گرفت .

پس از آنكه ۳۷ نفر از معلولين ذهني در اين مركز اسكان يافتند و فاز اول برنامه هاي تعيين شده هيات امناء به ثمر نشست براي ادامه كار و رسيدن به هدف نهايي بايد به ترتيب برنامه هاي زير انجام می گردید.

۱-   ساخت و تجهيز آسايشگاه جديد با گنجايش ۲۰۰ نفر با رعايت استانداردهاي اسكان و مراقبت از معلولين

۲-   محوطه سازي مناسب براي گذران اوقات معلولين ذهني

۳-   ساخت  سالن اجتماعات، نمازخانه، سالن غذاخوری، آشپزخانه، اطاق تأسیسات، سردخانه و انبار مواد غذایی.

۴-   سرایداری و انبارهای آسایشگاه

فاز ۲:

با توجه به اولويت هاي  در نظر گرفته شده تصميم گرفته شد كه برنامه اول ياد شده در راس  امور قرار گيرد ، بدين منظور از روز اول ارديبهشت ماه سال ۱۳۸۰ عمليات اجرايي اين طرح آغاز گرديد .

 

مشخصات طرح :

يك باب ساختمان دو طبقه با زير بناي ۱۸۰۰ متر مربع از نوع اسكلت فلزي با سقفهايي از تيرچه بلوك كه در آن ۸ آسايشكاه اجتماعي و ۲ آسايشگاه نگهداري مخصوص در نظر گرفته شده است . البته دراين ساختمان قسمتهاي اداري ، پزشكي و سرويسها نيز پيش بيني شده که این ساختمان هم در سال ۱۳۸۱ به اتمام رسیده و مورد بهره برداری قرار گرفت.

فاز ۳:

همانطور كه قبلاً نيز اشاره شد براي پذيرش ۳۴ نفر مددجوي اوليه آشپزخانه و سالن غذاخوري موقتي متناسب با همين تعداد مددجو آماده گرديد . اما ازآنجائيكه غذاخوري و آشپزخانه موقت تكافوي نياز ۲۰۰ نفر مددجو را نمي كردهيأت مديره بر آن شد تا در فاز ۳ اجراي طرح ساخت و تجهيز آشپزخانه و سردخانه و سالن غذاخوري و مركز تأسيسات حرارتي و برودتي را نيز طراحي و برنامه‌ريزي نمايد .

ضمناً اجراي اين پروژه مردمي در صورتي مفيد خواهد شد كه به موازات اسكان مددجويان فعلي در آن بتوانيم با آموزش ،از پيدا شدن معلولين جديد در خانواده ها جلوگيري نمائيم و اين خواسته ميسر نخواهد شد مگر آنكه با آموزش و تبليغات براي خانواده ها نقايص را به حداقل رسانيده و تا جائيكه امكان داشته باشد با هماهنگي با خانواده ها، مددجويان را در داخل خانواده و تحت حمايت آنها زير پوشش خود قرار دهيم .

همة موارد فوق فقط درصورتي به نتيجه می رسيد كه محلي براي آموزش، در اختيار اين مركز قرار داشته باشد . بهمين دليل در ساختمان فاز ۳ پيش بيني ايجاد سالن اجتماعات و كلاسهاي آموزشي نيز شد.

فاز ۳ در سه طبقه طراحي شد كه به ترتيب شامل قسمتهاي زير است .

۱- طبقه زير زمين براي ساخت آشپزخانه و سرد خانه زير صفر و سردخانه بالاي صفر و انبار مواد غذايي و اطاق شستشوي ظروف و اطاق تأسيسات پيش بيني گرديد .

۲- طبقة همكف براي ساخت نهار خوري و سلف سرويس در نظر گرفته شد.

۳- طبقه اول براي ساخت سالن اجتماعات در نظر گرفته شد.این ساختمان هم از سال ۱۳۸۳ شروع و پس از چهار سال مرحله اول آن یعنی آشپزخانه و غذاخوری در مرداد ماه ۸۷ و سالن اجتماعات آن در تیر ماه ۸۸ به پایان رسیده و مورد بهره برداری قرار گرفت.

فاز ۴ :

براي حداكثر بهره برداري از فضاي موجود آسايشگاه بايد محل درب ورودي و نگهباني موجود را به قسمت جنوب شرقي محوطه منتقل نمائيم تا رفت و آمد سايرين به فضاي مخصوص مدجويان قطع شده و آنها بتوانند با فراغ بال از محيط آسايشگاه استفاده مطلوب راببرند. در فاز ۴ اقدام به ایجاد سرايداري و نگهباني و انبارهاي مصالح ساختماني و موادمصرفي نموديم.این مجموعه نیز در سال ۱۳۸۳ مورد بهره برداری قرار گرفت.

فاز ۵:

محوطه سازی نهایی آسایشگاه همزمان با ساخت و ساز فازهای قبلی آسایشگاه انجام می گردید.پس از ایجاد ساختمان های فاز ۲ و فاز۳ و فاز ۴ یعنی ساختمان آسایشگاه و ساختمان غذاخوری و تخریب ساختمان آسایشگاه قدیمی محوطه ای بالغ بر ۸۰۰۰ متر مربع ایجاد شد. قسمتی از این محوطه را با ایجاد فضای سبز مناسب و آب نما و ایجاد آلاچیق های زیبا برای استفاده مددجویان آماده نموده ایم و در آینده نیز بقیه ی محوطه را به شکل زیبایی آماده استفاده مددجویان می نمائیم.

نقشه های محوطه سازی را نیز آماده کرده و چشم به راه کمک های خیرین گرامی داریم تا تمامی پروژه های خود را جهت ایجاد آرامش روحی و جسمی برای مددجویان خود به انجام برسانیم.

همزمان با آماده شدن فازهای ۲ و ۳ تعداد مددجویان آسایشگاه نیز رو به افزایش گذاشت و از ۱۵ نفر مددجوی اولیه ای که زمان افتتاح مرکز یعنی در۲۳ بهمن ماه ۱۳۷۹ داشتیم به تعداد یکصد نفر در تاریخ ۱۰ شهریور ماه ۱۳۸۹ یعنی زمان نوشتن این تاریخچه رسیدیم.

خوشحالیم که توانسته ایم با پشتکار و فعالیت همکاران خود در هیأت امناء، هیأت مدیره و همکاران بخش اداری و پزشکی و خدماتی خود یک یک پروژه های خود را که زمانی به رویا بیشتر شبیه بود تا واقعیت، به انجام رسانیده و فضای بسیار دلچسب و مطلوبی را برای رفاه حال مددجویان فراهم آوریم.

فعالیتهایی که مختصری از آنها در این بخش یادآوری گردید باعث آن شد تا در هفته بهزیستی سال ۱۳۸۸ به عنوان بهترین مرکز نگهداری معلولین ذهنی استان خراسان رضوی انتخاب گردیم و پس از آن هرسال جزو آسایشگاه های درجه یک کشور شناخته میشویم.

این موفقیتها را مرهون نیکوکاران و خیرینی می دانیم که ما را در اجرای طرح های خود یاری نموده و هیچ گاه درطول چهارده سال گذشته ما را تنها نگذاشته اند.

پاسخ بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *